Бах есенции за трейдъри: смелост

След въведението – Бах есенции за трейдъри – следват няколко поста, в които описвам потенциалното приложение на конкретни есенции.

Да повторя само, че успехът при спекулативната търговия зависи много повече от характера на трейдъра, отколкото от системата за анализ, която използва. Аналитичната част от търговията е наистина важна и може да върви по много линии: фундаментален анализ, технически анализ ( indicators, price patterns, etc. ), вълнов анализ ( EWT ), финансова астрология и т.н., и всякакви комбинации между тях. Анализът обаче се обезсмисля, ако трейдърът няма дисциплината да следва собствената си стратегия и решенията взети чрез нея.

Когато стигна до тази част от обяснението обикновено ме контрират, че това е абсурдно: ако знаеш какво трябва да направиш, просто го правиш! За мен е точно обратното: абсурдно е да се мисли, че “да знаеш” е равнозначно на “да можеш”! Знаенето ( би трябвало да ) предшества правенето, но не води автоматично до него. Въпрос на характер.

Затова спекулативната търговия – като махнем частта с печеленето ( или губенето ) на пари – не е нищо друго, освен изключително интензивно и ефективно училище за каляване на характера.

В една от статиите на EWI бяха посочили кои са сред най-добрите трейдъри. Оказва се.. бивши военни. И това не е случайно. Дисциплината е толкова есенциална част от този тип търгуване, че ако ще прогнозите да са 100% верни – което е нерелистично – няма ли дисциплина, няма и печалба. Консистентна печалба.

В контекста на тази теза, всички инструменти, които могат да помогнат за шлифоване и усъвършенстване на определени характерови черти, са добре дошли. И така стигаме до Бах есенциите.

Знаем, че има две емоции – с всичките им възможни нюанси, които са като две колони на входа към света на спекулативната търговия. Това са СТРАХ и АЛЧНОСТ. Ще започнем с първата: страха.

Страхът е това чувство, което не позволява на трейдъра да сключи дадена сделка и по този начин той стига до ситуация с нереализирана печалба. Страхът също така може да ни накара да излезем по-рано от необходимото от сделка и пак да имаме същата ситуация на пропусната печалба. Може обаче и да ни подлъже да влезем по-рано в сделка, или просто да влезем в сделка, водени от усещането: трябва да участвам, не искам да изпусна този влак! Влизаме и се оказва, че влакът е стигнал вече последната спирка и тръгва обратно. Алчността също има пръст тук; като цяло това е формално разделение, ясно е, че двете емоции преливат постоянно една в друга.

В предишния пост вече описах как работят Бах есенциите: те подсилват дадено положително качество, така че съответстващото му негативно да не е вече толкова силно и на фокус. Т.е търсим есенции за смелост. Ще се спра на две такива, които са част от Баховата група “За тези, които изпитват страх” ( общо 5 от 38-те есенции ): Трепетлика и Мимулус. Можете да прочете кратките им описания.

И така, Трепетликата ( Aspen, 2 ) е за онзи тип тревожност при търгуването, която ни гложди с мисли като “Усещам, че нещо ще се случи, но не мога да го опиша, не мога да го дефинирам; трябва да направя нещо, но не ми е ясно какво?!”. Това е едно неприятно усещане сякаш сме в грешка с нещо и Пазарът ще ни накаже, но не можем да го облечем в конкретни думи, а още по-малко да вземем конкретни търговски решения. За разлика от тази дифузна, разлята и неясна тревожност, тази при Мимулус ( Mimulus, 20 ) е ясен страх от нещо: страх, че ще изтървем хубава(та) сделка; страх дали сме прави и дали да се включим в дадена сделка, и т.н.

Така че в комбинацията, която смятам за подходяща за всеки спекулант задължително бих сложил Мимулус ( и евентуално и Трепетлика ).

Давам и конкретен пример за ситуация, в която би било подходящо да се ползва някоя от двете, или и двете.

SPX500 - 2011
SPX500 – 2011 – зелената линия е за 02.04 – прогнозата; червените линии са за прогнозирания връх, 02-12.05

Вж. оригиналната графика.

На 2 април 2011 ( неделя ) направих прогноза, че индексите ( DJIA / S&P 500 ) ще оформят пазарен връх между 2 и 12 май, който ще издържи месеци, ако не и години. На графиката виждате реално как се развиха нещата.

По това време имах нужния капитал да вляза със short позиция при S&P 500 ( SPX500 ). Индексите направиха връх на 2 май; до 12 май вече имаше по-нисък връх; аз обаче седях и чаках. Индексите нарисуваха 5 вълни на юг, коригираха.. аз пак се чудех да вляза или да не вляза дори и при корекцията ( втори  шанс ).. още повече, че 1 юни – 15 юни – 1 юли 2011 имаше една хубава динамика покрай три затъмнения, която оформи дъното на вълна 1 и върха на вълна 2 и беше много добра основа за включване или добавяне на short позиции. Аз обаче не се включих. Ето го страха, за който говорим. Не е нужно да си представяме парализиращ страх. Страхът има много лица и нюнаси. В крайна сметка пропуснах струтването през август месец и не реализирах никаква печалба.

Така че ето конкретен пример: да знаеш не значи, че можеш. Добра и точна прогноза, която поради характерова слабост доведе до печалба = 0.

Нормално е в една комбинация да има 5-6-7 есенции, така че в следващите постове ще добавим към Мимулуса ( и Трепетликата ) още есенции.

Авторът е сертифициран класически хомеопат и Бах терапевт