Две антропософски събития

Тази есен има две антропософски събития, които няма да пропусна. И за двете има повече информация в сайта на Антропософско общество, България, Календар.

Christ Аs Angel King In Astral World
Christ Аs Angel King In Astral World

I. Първото е конференция на тема “Ролята на парите и импулса на братството в съвременния икономически живот”. Ще се проведе в София от 26 до 28 октомври 2012.

Темите:
– Каква е същността на социалния въпрос и социалния организъм?
– Трите области на социалния живот – икономическа, държавно-правова и духовно-културна, могат ли да запазят своята автономност и независимост?
– Основни принципи в съвременния икономически живот
– Духовния аспект на парите. Движението на парите в социалния организъм – остаряване и умиране, подобно на движението на кръвта в човешкия организъм
– Значението на социалното неравенство и възникването на конфликтите
– Себеразвитието – професионално, морално и духовно като етап в човешката еволюция
– Медитацията като разширяване на съзнанието, чрез имагинация, инспирация и интуиция и намирането на правилни решения в кризисни ситуации
– Развиването на братството в икономическата област като импулс в сегашната и принцип в бъдещата епоха

Лектори:
Паул Макай – Холандия, икономист, съосновател и директор  на Triodos Bank, член на борда на GLS Bank, сега  президент на УС на AG Weleda, член на УС на Единното Антропософско Общество и председател на социалната секция, Гьотеанум, Дорнах, Швейцария
Д-р Герхард Херц – Германия, доктор на социалните науки,  Институт за развитие на предприемаческа култура, Грьобенцел, Бавария
Марята ван Бошотен – Англия, юрист,  бизнес-консултантска фирма, Лондон
Рон Дунселман – Холандия, социален терапевт, генерален секретар на Антропософското общество на Холандия
Д-р Трайчо Франгов – д.м., лекар-хирург в университетска болница Александровска, София, национален представител на Антропософско общество, България
Мирослав Тодоров – икономист, София

В антропософските – и вероятно като цяло в окултните среди, много често можеш да се сблъскаш с много ограничено и изкривено отношение към парите. Така че тази конференция мисля ще е твърде полезна. За мен поне ще е, така че не мисля да пропусна събитието. Хора с интереси в областта на социономиката, психология на масите и други социално-ориентирани области мисля също биха взели нещо от тази конференция.

Природата е изнамерила смъртта само за да осигури изобилие от живот, Гьоте
Природата е изнамерила смъртта само за да осигури изобилие от живот, Гьоте

II. Второто събитие, 16-18 ноември 2012, е семинар на тема “Живот и смърт. Култура на умирането”.

Не вярвам да има човек, четящ това, който да не е загубил поне един свой близък. Смъртта – признаваме ли го или не – ни съпътства през целия ни земен живот. Едновременно с това, независимо от факта, че е на всяка крачка и е другата страна на живота.. т.нар. цивилизован човек предпочита да държи темата под ключ, като табу и има като цяло депресивно, мрачно, тягостно отношение към този преход. Това ни е подарък от господстващия по необходимост в момента материалистичен светоглед.

Нека моята любов да бъде жертвено влята в обвивките, които те обгръщат сега –
охлаждайки всеки огън, стопляйки всеки студ!
Живей нагоре, носен(а) от любов, надарен(а) със светлина!

Медитация от Рудолф Щайнер за работа с починали хора

Майка почина преди почти половин година. Забелязвам колко различно е отношението към събитието от страна на един човек, прекарал целия си съзнателен живот с антропософията ( срещнах я на 16 години, през 1994 ) и другите хора. Не знам кое е по-трудно за преглъщане.. факта, че съм загубил физическия досег с близък човек или невъзможността да предам просто ей така отношението си към смъртта на хората, които тъгуват по него сякаш вече го няма. Т.нар. “мъртви” не изчезват в някакво небитие, има начин – и дори бих казал, че е необходимост – да се работи с тях и връзката да се запази. Освен това, когато нашият момент да си тръгнем настъпи, те са неизменно там, отвъд Прага и ще ни посрещнат. Ако си бил с някого в земния човек, това е подготвено и продължава отвъд границите на раждането и смъртта. Така че според мен трябва да има повече семинари като този и да се изнася повече информация в публичното пространство от страна на антропософските кръгове ( ако има интерес към такава, разбира се ).

Семинарът включва няколко лекции и две работни групи.

Лекции:
“Деменцията – един дълъг път към умирането”, Пайви Лапалайнен
“Смъртта като празник на духовно раждане – пътят в сферите след смъртта”, Ханс Хаслер
“Живот и смърт”, Паула Корпелайнен
“Скритите ритми във връзка със смъртта”, Марайке ван Хаселт
“Тайнствата на Християнската общност”, Пайви Лапaлайнен

Работни групи:
“Култура на умирането” и “Подготовка за смъртта”

Живот и смърт – две понятия, коренно противоположни по значение, смисъл и настроение. А дали настина е така? Дали пък нямат допирни точки? Дали в живота няма смърт и дали в смъртта няма живот?

Рудолф Щайнер ни дава познание за това, как през  целия си кратък живот на Земята ние се готвим за живот след смъртта и как през цялото си съществуване след смъртта дълго обработваме нашите опитности, получени на Земята и се подготвяме заедно с по-висши от нас духовни същества за следващата си инкарнация.

На пръв поглед, смъртта ни разделя от близки и приятели, и понякога необяснимо изтръгва невинни същества в най-крехка възраст, но всъщност ние не сме разделени от тях. “И наистина е важно да разберем задачата на Духовната наука – да развием съзнанието, че сме едно цяло с душите на мъртвите. Бъдещото земно развитие няма да може да продължи за благото на човечеството, ако хората не развият чувството, че живеят заедно с мъртвите.” ( GA179, 10.12.1917 ).

Как да развием това съзнание и това чувство? Кога и как се срещаме с нашите мъртви? Как ни изживяват самите те и как ни помагат? Имат ли те нужда от нашата помощ и как можем да им помогнем?

Тези, както и много други въпроси, които вълнуват всеки от нас  ще  опитаме да поставим пред душите си по време на семинара.

Очакваме ви, за да ги споделим в нашата съвместна работа.

От Ръководството на АОБ