Разлика между прогноза и предсказание

Разлика между прогноза и предсказание; разлика между астролог и гледачки/баячки/etc.

Прогнозата – за мен – е възможността да прецениш, като разумен човек, множество фактори и да избереш един сценарий, който е с най-висок процент вероятност да се случи. Това означава също така, че 1. %-ът никога не е 100 и 2. винаги има повече от един сценарий.

Предсказанието – за мен – е способността да уловиш, като човек с ясновидски способности, определена имагинация и да я предадеш на другите. Там няма вероятност. Предсказанието – ако е точно – се случва така, както е предсказано.

За да правиш прогнози не е нужно да прекрачваш границите на сегашното съзнание. Нужно ти е да ползваш здрав разум, логика, познание за факторите, обуславящи случването на дадено събитие, да имаш предишен опит и да можеш образно казано да свързваш 2 и 2.

Астролозите правят прогнози.

// На теория всеки би могъл да е астролог и да прави прогнози ( на практика, това изисква години упорито учене, а повечето хора нямат чак толкова силна мотивация, с други думи или се раждаш да бъдеш астролог, или не, въпрос и на съдба ).

Един малък процент от всички врачки, баячки и т.н. – предполагам – наистина притежава способности, които са отвъд сегашното съзнание. Те могат да виждат и усещат неща, които другите не можем. Те правят предсказания.

На предсказанието можеш да вярваш или не. По отношение на астрологията и нейните прогнози думичката `вяра` е ирелевантна, неуместна Ако имате дори елементарна астрологична култура винаги можете да разберете как астрологът е направил прогнозата. Математика + психология. И много учене. Но няма никаква магия. Тези, които твърдят, че вярват в астрологията за мен са просто хора, които ги мързи да мислят.

Пример за предсказание:
– ще се ожениш в голям град за жена със страхотни цици

Пример за прогноза:
– имаш дирекция към управител на 7-ми дом и транзитен Юпитер в същия дом; МНОГО Е ВЕРОЯТНО ( има % вероятност, който винаги е под 100 ) да се ожениш в този период; НО, има и друг сценарий.. може да е просто бизнес-партньорство, намиране на съдружник-спонсор.. което пак е събитие по 7 дом.

P.S. Facebook бележка от 30 август 2011.