First Trade хороскопи – част I

Към момента не търгувам с акции. Най-вече, защото обемът на акаунта ми не го позволява все още. За разлика от търговията с CFD-та или с валутни двойки ( Forex ), тук има комисиони, по-високи margin requirements и т.н. Въпреки това, рано или късно ще стигна и до търговията с акции. Защо? Защото по мое мнение те са по-лесно прогнозируеми.

Преди да продължим, искам да уточня, че по-лесно прогнозируеми за мен не означава по-лесно търгуеми.

База данни IPOs в начален стадий
База данни IPOs в начален стадий

По-лесно прогнозируеми са, защото обикновено в случая на търгуване с акции имаме т.нар. first trade хороскоп – това е хороскопът за датата – и приблизителния час, обикновено на отваряне на съответната борса – на IPO-то на компанията. Например, акциите на Facebook, FB станаха публично търгуеми на 18.05 т.г. Т.е вземаме 18.05.2012, 11:00 или 11:30 според различните източници, за NY, и построяваме хороскоп за този момент. Ето това е first trade хороскопът.

С какво ни помага това? На този въпрос ще отговоря в следващите части, защото искам да ви дам добре подбрани примери – смятам, че с няколко примера ще отговоря много по-добре, разбираемо и нагледно, на горния въпрос.. а тук и сега искам да разгледам другия вариант: когато нямаме такъв first trade хороскоп.

Например, да вземем златото? Знаете ли кога за първи път хората са започнали да търгуват със злато? Съмнявам се, че някой знае. Да, можем да ползваме за short-term анализ и прогностика датите за начало на съответния контракт, но технически това не е first trade хороскоп. Не че няма такъв. Има. Просто ние – или поне аз – нямаме информация за това кога и къде се е случила първата сделка със златото. Т.е не знаем кои са, например, финансовите сигнификатори, кои цикли биха работили при златото и т.н. Това е нещо, което тепърва трябва да откриваме като информация.

Има поне два начина да бъде направено нещо подобно. Да ги означим, условно: (1) аналитичен и (2) емпиричен или статистически.

Примери за аналитичен подход са два цикъла, които ползвам от 2010, един при златото, втори при петрола.

В астрологията имаме метали, съответстващи на всяка планета или светило. Златото – от много отдавна – се счита за металът, свързан със Слънцето. От друга страна имаме Плутон, който е един от сигнификаторите на властта, а златото – трудно ще го отречете – е един от символите на властта, дали ще е на царската власт в миналото, или на политическата и тази на банкерите – в настоящето, това няма значение. Казвам, че чисто логически, свързвайки две и две, реших – в началото като работна хипотеза -, че Слънце/Плутон циклите ще бележат важни trend reversal дати при търгуване на златото. След като веднъж имах астрологичната хипотеза, трябваше да проверя дали това наистина е така. Проверих и продължавам да проверявам. Отговорът е, да, така е, много често по-време на аспекти Слънце/Плутон златото формира значими пазарни върхове/дъна.

С други думи, този аналитичен подход, който ползвам от 2010 насам, изисква един бърз сигнификатор – като Слънцето – и един бавен – като Плутон.. кои ще са тези сигнификатори се решава въз основа на астрологичните характеристики на отделните планети и светила, както и на природата на самия финансов инструмент. За да създадете подобна работна астрологична хипотеза очевидно трябва да сте астролог.

Друг пример за астрологичен цикъл, който ми хрумна някъде около май 2010 беше Меркурий/Нептун. Той касае петролът. Меркурий е естественият сигнификатор на търговията, но също и на пътуването; Нептун е свързан с петрола, също с фармацевтиката и свързаната с нея медицина – и предполагам ви е известно, че много от съвременните химически лекарства са петролни деривати; също така Нептун е царят на манипулацията и само помислете колко войни са водени, водят се и ще се водят заради петрола – макар и за пред масите нещата да се представят по друг начин.

Това са два примера за астрологични цикли, до които стигаме по пътя на ( астрологичната ) логика и след това проверяваме на практика отново и отново. Излишно е да казвам, че това е наистина трудоемък процес.

Пример за емпиричен или статистически подход е да вземем за някакъв времеви интервал – да кажем последните 30 години – всички значими пазарни дъна/върхове, да видим какви астрологични цикли са активни при формирането им и на тази база да стигнем до определени изводи. Както, например, в Gold Book ( Raymond Merriman ) намираме Венера/Марс цикъла във връзка със златото? Кой би се сетил точно за Венера и Марс? Добре, Венера, злато, бижута, красота, естетика; Марс, войни, кърваво злато и т.н., но това е вече на границата със спекулирането и натъманяването, което просто не е ОК.

Този подход, както и първият, също е трудоемък и изискващ много време и посвещаване процес. Има много въпроси и много от тях остават без категоричен отговор. Когато имаме first trade хороскоп поне една част от тях имат своя отговор.

Така че макар и в момента все още да не търгувам с акции, започвам да събирам ( безценна ) база данни за IPO-то на компании, дати на основаване и т.н., която в някакъв момент ще влезе в употреба и съм убеден ще бъде изключително полезна.

В следващите части искам да опиша конкретни примери за ползване на first trade хороскопи за спекулативна търговия, както и да споделя една идея – чисто програмистка – как нещата могат да бъдат солидно облекчени и автоматизирани ( keyword: dysMap ).