Седмица на Баховата терапия

Тази седмица, освен международна седмица на книгата е и седмица на Баховата терапия.

Баховата терапия е алтернативен метод за лечение, въведен от английския лекар д-р Едуард Бах в първата половина на 20 век. Използва 38 есенции, приготвени основно от цветя, няколко дървета и една есенция от скална или изворна вода. Представлява изключително нежен, а също така достъпен за всеки метод за подпомагане на организма в справянето му с емоционални и здравословни проблеми. Понякога го бъркат с хомеопатията, но трябва да подчертая, че разликата е съществена.

Ceratostigma plumbaginoides
Ceratostigma plumbaginoides

Има достъпна литература на български език, в интернет също има публикувана достатъчно информация по въпроса; есенциите могат да бъдат закупени по отделно и като комплект вече и в България. Едно добро начало, ако тепърва чувате за цветотерапията по Бах, е прочита на кратките описания на 38-те есенции, които публикувах преди две години в MyAstroData: Бах есенции или терапия с цветята на д-р Едуард Бах – въведение.

За мен срещата с Бах беше покрай антропософията и вече покойната леля Вера ( Вера Гюлгелиева ) – през 1998 тя беше издала един сборник книжки от и за д-р Едуард Бах, от който за първи път чух за самата терапия. По-късно, през 2004, приятелка ми показа нагледно как се използват. Тогава си купих целия комплект и през годините съм го ползвал както за себе си, така и за приятели и познати. През 2007 завърших и трите нива от курс за Бах терапия на д-р Тодор Господинов, организиран със съдействието на ЦЗО “Едикта”. За курса и изобщо за терапията като цяло бихте могли да попитате или да научите повече в тази Facebook група, например: Общество на бахови терапевти.

Това, което имам от година и нещо като идея и което скоро ще реализирам на страниците на този блог е да пиша за Бах терапията в помощ на.. спекулативните търговци. Точно така :) Знаем, че търговията е само, да кажем, 10-15% анализ, т.е знаене, останалата по-голяма и много по-важна част е адекватен risk и money management, дисциплина и като цяло е въпрос на можене и на характер. Очаквайте скоро..