Ретрог(р)аден Меркурий – 06-27.11.2012

Както писах в предишен пост, от днес, 06.11 до 27.11 включително, тече поредната ретроградна примка на Меркурий.

На български има поне две книги, които (ще) представляват интерес за всеки, изучаващ астрологията, посветени на темата за ретроградността.

Ретроградният Меркурий на Пития Пий и Ретроградните планети на Ерин Съливан
Ретроградният Меркурий на Пития Пий и Ретроградните планети на Ерин Съливан

Първата книга, посветена конкретно на ретроградния Меркурий е:

Ретроградният Меркурий – митология и значение, Пития Пий
изд. Шамбала, София, 2006, 319 стр., ISBN-10 954-319-048-8, ISBN-13 978-954-319-048-5

Книгата съдържа разглеждане на астрономическата и астрологичната част от темата за ретроградния Меркурий, митологията, свързана с Хермес-Меркурий, ретроградният Меркурий в рождената карта и редица други въпроси. Аз лично мисля отново да мина през част от главите в следващите три седмици, докато Меркурий е отново ретрограден.

Ето и един малък откъс от гл. 6, “На прага между два свята”, даващ пример за събитие, което е обичайно по време на тези периоди:

“Едит Хатауей, астролог, практикуващ както западна, така и ведическа астрология, разказва една история за клиент, на когото му било предложено да сключи сделка за къща през декември 2002 година, точно преди Меркурий да започне ретроградното си движение. “Всички документи бяха готови – спомня си тя, – и купувачът най-после бил одобрен за кредит.” Мислейки, че всичко е наред, Хатауей заминала на екскурзия в Индия. Докато била на път, продавачите решили да отложат приключването на сделката до януари 2003 година, за да спечелят данъчна отстъпка. Едва върнала се от екскурзията и научавайки за новата ситуация, Хатауей предупредила клиентите си за възможността да има и по-нататъшни отлагания и усложнение, които биха продължили до момента, в който Меркурий отново стане директен на 22 януари ( този период на ретроградност започва на 2 януари 2003 година и продължава до 22 януари 2003 ). “В началото всичко изглеждаше напълно сигурно – припомня си Хатауей, – но в последната минута се оказа, че кредитът, за който купувачът беше получил уверение от местните власти, ще се окаже не такъв, какъвто е очаквал, макар и това да не беше сигурно. Всички страни трябваше да изчакат до края на януари, когато местната бюджетна комисия се срещаше, за да утвърди кредита.”” – стр. 132-133

Втората книга е на Ерин Съливан и според мен е просто задължително четиво за всички астролози:

Ретроградни планети – пътуване през вътрешния пейзаж, Ерин Съливан
изд. Аратрон, 2004, София, 476 стр., ISBN 954-626-186-6

Книгата описва в детайли астрономическите елементи, свързани с темата за ретроградността; разликите между вътрешните и външните планети; фазите на ретроградности т.н. Фокусът е върху всички планети, не само Меркурий. При това както за рождените ретроградни планети, така и за транзитните. Както казах книгата е изключително ценно помагало за изучаване на темата за ретроградните планети в детайли и ако все още можете да си я намерите ( ако тиражът не е изчерпан ).. и, да, ако случайно я нямате, просто си я купете. Няма да съжалявате.