Проекти · Dev Log

Проекти · Dev Log

Върху какво работя януари:

14- : принудителна почивка поради здравословни проблеми

11-13: нахвърлях малко код в сряда, вчера и днес го донаписах приложението: Седмичен баланс. Тъй като в Trader.bg подобни неща няма и преди да се появи в MyAstroData Finance като част от инструментариума на всеки регистриран трейдър, си го правя като прототипно, standalone приложение. Няма база данни, ползвам jQuery Storage плъгин ( cookie || localStorage ). Задавам си баланса в началото на седмицата, добавям всеки търгуван инструмент след първата приключена сделка; за всяка следваща променям само балансa за конкретния инструмент и получавам текущ седмичен баланс в абсолютно и процентно изражение. Ако падне под -5% - виждам го веднага; също и се ориентирам веднага при кои инструменти нещата вървят и при кои не. Пример ( за тази седмица към 13:30, 13.01.2012 ). Общо са около 5-6 часа кодиране, дебъгване и изпипване.

10: модифицирах си класа за session management, който ползвам непроменен от март 2009; част от методите просто ги пренаписах. Харесва ми как се получи: инициализирам със Session:init( TBL_SESSIONS ), посочвайки, която DB таблица да се ползва и след това само проверям в conf файла дали потребителят е логнат с if ( Session:checkUserStatus() ) { ...
Трябва да се хвана и да си пренапиша всички стари класове, когато имам време; за новия CMS за vlkomarov.info, myastrodata.* и клиентските сайтове.
Работната ми freelancer-ска година започва сега :]

9: В крайна сметка не остана време за нищо. Но прегледах натрупалите се по време на празниците и отпуската няколкостотин статии в Google Reader.

1-8: Почивка.

Върху какво работя декември:

На фокус: 1. Администрацията на www.vlkomarov.info и паралелно довършвам и администрацията на www.blackseatango.com 2. MyAstroData Finance: DJIA View + да направя сегашните инструменти платени от 01.01.2012 ( 4.80 лв с ДДС на седмица, през SMS )

22-31: Почивка.

21: Работих по администрацията на бюлетина за www.myastrodata.biz.

20: Работих по администрацията на бюлетина за www.myastrodata.biz.

19: Почивка.

18: Почивка.

17: Почивка.

16: Почивка.

15: След като се занимавах с бюлетина до ранните часове на 15-ти, си легнах още около 21:00. Почивка.

14: Написах бюлетин No 0 за www.myastrodata.biz: Точно преди голямото падане?

13: Добавих като отделен virtual host / отделен сайт / домейна www.myastrodata.biz ( 11:31 ). Ще започна да местя инструментите от www.myastrodata.com/finance/tools/ на новото им място.

12: Имам готово скеле за новия Admin Panel - за този сайт, за другите ми сайтове, че и за клиентските също със съответните модификации.

11: Почивка.

10: Почивка.

09: Почивка.

08: Почивка.

07: Започнах да пиша кода за още един метод: след колко време приблизително и къде ще се срещнат - ще имат еднаква дължина по еклиптиката, т.е ще са в съвпад - два сигнификатора, ако 1. по-бързият застига по-бавният ( движат се в еднаква посока, D или R ); 2. движат се един срещу друг, т.е единият е ретрограден.
Скриптовете, които пуснах вчера явно си работят нормално, първият взема данни за 7-те борсови индекса, а вторият агрегира след това данните за DJIA.

06: Пуснах още два cron-a: единият скрипт извлича от Google Finance дневните данни за 7 борсови индекса, които посочих вчера; вторият агрегира след първия данните за DJIA, обновявайки базати данни за седмична, месечна и годишна база.
Импортирах и още една база данни: Crude Oil Light, Continuous Contract, 30.03.1983 - 12.2011. На нейна база създадох седмичната и месечната база данни; годишната ще чака, тъй като все още няма достатъчно информация. Проблемът тук е, че Trader.bg, например, посочва върха от 2008 да е около 140-150$ за барел, а според тази база данни - над 190$ за барел. Брутално разминаване. Подобен проблем, макар и в не толкова голяма степен има между ценовата информация за кешовите индекси, DJIA, S&P 500 и т.н. и фючърсите, които Trader.bg показва, $US30, $SPX и т.н. Явно ще трябва да избера на коя ценова информация да разчитам и да се придържам само към нея в прогнозите.
Относно петрола: има още много път "надолу", на юг, преди да видим цени като тези от 2008.

05: Започнах да пиша скрипт, който да извлича и да трупа на дневна база данни за 7 борсови индекса от Google Finance: USA - DJIA, S&P 500, NASDAQ; Europe - EUSTOXX 50; UK - FTSE 100; Germany - DAX; Japan - NIKKEI 225.

04: Почивка.

03: Направих семпла инфографика: 2011 Epic Fail. Заради една грешка или по-точно бездействие през май 2011, в следващите години може изобщо да не съм там, където исках да бъда; вместо това отново може да се без работа, с финансови проблеми и т.н.
MyAstroData Finance: Започнах да пиша седмичен бюлетин за myastrodata.biz. Идеята ми се върти в главата от известно време, но се оказа, че трябва да отделям по 7-8 часа всяка седмица, за да го правя. Все още мисля по въпроса..

02: В началото на годината си бях поставил цел 2К месечен доход - съвсем реалистична цел, ако не си бях губил времето с глупости. Към днешна дата обаче средният месечен доход е 1483 лв и очевидно няма как целта да бъде постигната за оставащия декември.
За следващата година целта ще е въобще и изобщо да имам работа, предвид бурята, която се задава.
Направих и един преглед по спомени за доходите от 2000 насам. Добра крива, но ако я поставя срещу желанието до 2013 да съм изработил първия си милион... вицове разказвам :]

01: MyAstroData Finance: добавих възможност за по-кондензирана бар графика в DJIA View. По-този начин, особено на седмична и месечна база по-добре се виждат вълните. Ето: това е месечна графика на DJIA, включваща Голямата депресия 1929-1932; месечна графика на DJIA, включваща expanded flat корекцията, започнала с dot-com балона в началото на века с вълновата прогноза, базирана на оставащата част от корекцията, която пазарът все още не е нарисувал; zoom в предишната графика, седмична база, DJIA от 2003 до днес, край на вълна B и първите две вълни от вълна C. В очакване на голямото падане...
Опитах също така да добавя логаритмична скала за годишния преглед, но нещо първия опит беше несполучлив.

 

Върху какво работих ноември:

На фокус: 1. www.vlkomarov.info 2. MyAstroData Finance, DJIA View

30: MyAstroData Finance: Агрегирах данните за DJIA Daily на седмична, месечна и годишна база. И преработих DJIA View, за да ги показва. За годишната графика ( 92 години от 1920 насам ) си трябва логаритмична скала. Лека-полека започва да се оформя визията на инструмента.
Завърших с дребни допълнителни промени по един от клиентските сайтове и месец и нещо след като е пуснат най-накрая ми доплатиха цялата сума. Мисля, че е време да се преориентирам към freelancer-ство с по-малко нерви ( Envato Marketplace ).

29: Добавих семпла навигация за "по-стари" и "по-нови" туитове в Twitter box-а във footer-a.
Довърших дребни детайли по един от клиентските сайтове.

28: jQuery tipsy за tooltip-и във footer-a на сайта. Сложих и аватара си над контакта за формуляри и мобилен телефон, но трябва да се доизпипа като дизайн.

27: Попълних съответния формуляр/quiz и в Tutorials и вече мога да качвам tutoriаl-и за Nettuts+ ( освен да правя WP теми и подобни за ThemeForest ). От Envato ми отговориха и насочиха за съответните стъпки, така че сега трябва да седна и да преработя този скрипт от лятото на 2009 в tutorial.. и после, каквото сабя покаже.

26: Почивка.

25: Заместени бели зони в Twitter аватарите с фона на footer на сайта, така че да седят по-добре. Когато сайтът е готов, всички тези малки картинки трябва да влязат в един sprite.
По-късно добавих още 4 Twitter feed-a, станаха общо 14 - лични, вълнов анализ и социономика, web dev, новинарски и образователни. Кронът обновява емисиите през 5 минути, редувайки ги една по една.
Добавих формуляр за контакти най-накрая. Умишлено е само през JavaScript/Ajax. Не че е особен проблем някой да прави POST заявки към php скрипта, който изпраща мейлите с cURL или по подобен начин, но все пак е един слой в повече за преодоляване. И няма CAPTCHA. Всички мразим тия CAPTCHA дивотии, нали? :]

24: cURL заявките към Twitter са изнесени като cron task; туитовете се записват в база данни и се вземат оттам чрез ajax-ирани заявки след като останалата част от сайта е заредена или след действие от страна на потребителя - клик върху аватар. Остава само да добавя някаква навигация за по-стари/по-нови туитове.
Добавих и един JavaScript fix за footer-а: по някаква причина, която все още не мога да установя footer елементът не се разпъва до височината на включените в него контейнери и седи съответно без background #CSS-проблеми.
Обнових до jQuery 1.7.1.

23: Ако случайно няма някаква спешна работа за вършене, сряда обикновено е ден за учене - преглеждане на натрупалите се в Google Reader-а статии, прочит на pin-нати табове с разни tutorial-и и т.н. В IT индустрията не учиш ли постоянно, (из)падаш зад борда много, много бързо, нали?
Като се замисля, след като започнах да ползвам jQuery през 2008 и покрай работата си в Economedia добих бегъл поглед върху PostgreSQL и PL/pgSQL през 2009-2010, тази година не съм учил нищо ново; като под "ново" имам предвид нов език, някакъв framework или нещо подобно. Което определено не е ОК..
Та в този ред на мисли, от известно време имам два pin-нати таба, на които мисля, че е време да обърна внимание:
1. 30 Days to Learn HTML & CSS - пиша HTML/CSS от 1999, но въпреки това смятам, че винаги има какво още да научa; в крайна сметка самият HTML ми мина пред очите през тези години като HTML 3.2, 4.01, XHTML и сега HTML 5; и със сигурност ще продължи да еволюира. Така че независимо, че таргет аудиторията на този курс е по-скоро начинаещи, пак ще го изгледам: дори и само заради това, че от Jeffrey Way винаги научаваш по някой нов трик, а и за да си упражня английския.
2. Python from Scratch: 5 видео урока с обща продължителност около 4 часа за Python, на който може би трябва да дам втори шанс - 2009 хвърлих един поглед, нещо не ми хареса и учебникът събира прах в библиотеката, чакайки по-добри времена. Можи би 2012 ще е годината, ще видим.
И отново във връзка с Nettuts+: още миналия декември се регистрирах и си издържах теста за exclusive author в Themeforest Marketplace-а, и цяла година само се помотвам и почесвам. Не направих нито един site template, нито една WP тема; не написах нито един tutorial. Седя и се нервирам с разни клиенти за жълти стотинки, вместо да направя хубави $$$ като някои автори на този пазар на Envato. Гледам, че един малък jQuery пример, който нахвърлях буквално за половин час през 2009, генерира трафик: става дума за Very Simple Voting System. Чудех се дали да не взема да го пренапиша, подобря и да го направя на tutorial. И след като тази нощ сънувах, че са ми отказали от Nettuts+, седнах и им драснах един имейл днес :]
Добавих още един medium rectangle в sidebar-а - афилиейт банери на Envato.

22: MyAstroData Finance: само за теста, временно добавих Uranus PSRL - Planetary Support & Resistance Line(s), планетарни линии на подкрепа и съпротива - към DJIA View. Ползваното отношение е 1° = 10$, което означава, че стъпката за всеки ред е 240 пункта. С други думи, ако в даден времеви интервал съответният price range e по-голям от 240, ще имаме n на брой линии през 240 пункта. В момента върху ценовата графика е изчертана само най-северната PSRL линия, най-близката до максималната за периода цена. Има много работа в това отношение: трябва да се изчертават всички линии, без прескачане, с възможност за задаване на отношение, кои да бъдат показвани, дебелина, прозрачност, цвят, аспект ( текущата съответства на съвпада на цената с времето ). Дали си заслужава усилието? Три примера:
1/ Uranus PSRL 1:10 държи върха от 27.10-31.10, предполагаем край на втора корективна вълна за цялото движение на юг, започнало на 02.05. т.г. ( 04.10-27.10 ) според преференциалния мечи сценарий; 2/ Uranus PSRL държи и върха от 02.05; 3/ Още по-точно там попада Pluto PSRL 1:10; всъщност при върха от 02.05, който беше прогнозиран в началото на април, има cluster от поне 4 PSRL: Sun, Mercury, Uranus, Pluto. Единият инструмент дава времеви таргет за пречупване на тренда, вторият инструмент дава ценови таргет. Какво повече му трябва на човек?

21: Дребни промени по footer-а отново.

20: Вчера fix-нах някои дребни детайли по менюто във footer-а и добавих 10 Twitter feed-а. Има обаче още работа, cURL заявките трябва да отидат на cron, да се записват от база данни или да се кешират най-малкото и да се викат от DB/cache след това. И, jQuery подправки за цвят и мирис накрая.
Днес, ако остане време след чистенето и готвенето, трябва да започна да работя и по portfolio-то с проектите; в момента са безобразно нагъчкани директно в CV-то.

19: MyAstroData Finance: Добавих индикация и за LI/L в DJIA View, за да може да се следи по-точно образуването на върхове/дъна при DJIA, когато и/или краткосрочната, и/или дългосрочната компонента на Long's Indicator имат относително високи стойности. Ето какво имам предвид: тук се вижда как при повечето пикови стойности на LI/S индексът образува дъно/връх и промяната в тренда, дори и краткосрочна/корективна - до няколко дена - е търгуема в смисъл, че говорим за движения от няколстотин пункта.
Линейната графика за LI/L стои много грозно. Мисля, че ще е по-добре, ако индикаторът е представен не с линейна, а с бар графика - както обикновено се представя търгувания обем ( volume ). И да не са един под друг индикаторите, а в един контейнер няколко таба, които да могат да се сменят бързо с един клик. Клик върху бара за даден ден да чертае вертикална линия, за да се вижда директно кой ден касае; линията остава при смяна на табовете, така че бързо да се ориентираш коя от всички компоненти къде е като стойност; клик върху ценовата графика, например, маха вертикалната линия. Нещо такова.

18: След като в сряда установих, че от базата данни за DJIA липсва 23.11.1995 и след като преди малко видях статия за наближаващия Thanksgiving Day в EWI, правилно предположих, че това е обяснението. Липсващите данни - не само за 1995 - са заради празника. Явно ще трябва да направя база данни и за празничните дни, когато DJIA/NASDAQ/S&P и другите американски индекси не се търгуват и да отбелязвам на графиката тези дни по подходящ начин. Празник или не, търгуван или не, индексът все още е в съответствие с астрологичната динамика и нещата се случват преди или след празника, както е и при уикендите. Повече информация за Thanksgiving Day в Time&Date.
Остана време само да пооправя малко footer-а на сайта.
Добавих и още няколко страници: Книги в Читалнята и в Проекти: Lora Georgieva, Snippets и този Dev Log.

17: Почивка. Все още мисля как да организирам grid мрежата за DJIA View.

16: MyAstroData Finance: в DJIA View вече има индикация за цена, време, инфо бокс за конкретния бар; остава да се изчистят нещата с позиционирането на инфо-бокса и някои дребни оптимизации. Трябва да измисля как точно да е разположен grid-a и първата beta на инструмента ще е готова.
След това трябва да го преработя в jQuery plugin - идеята ми е първоначалният markup да е само един canvas елемент, който може и да е скрит и при някакъв event, независимо дали ще е click върху линк или просто window.load, цялата визуализация да се построява динамично; да е window.resize чувствителен също. Или с други думи да е дотолкова гъвкав, че да може да се "вика към живот" по много начини и да може да живее в разнообразна среда - desktop browser, mobile browser, навсякъде, където има HTML5 Canvas поддръжка.
P.S. Вчера, докато проверявах как се държи инструментът се натъкнах на странен факт: за 23.11.1995 - един от общо четири дни в рамките на 1920-2020, в който Long's Indicator/Short Term e достигнал максималната възможна стойност, LI/S = 8.75 - липсват данни. Проверих CSV файла, от който импортирах - тази дата липсва. Проверих Google Finance - също. Явно нещо се е случило на 23.11.1995 - празник, затворена борса? To-do: да проверя + да напиша скрипт, който да проверя консистентността на ценовите бази данни за липсващи дни/моменти. Също така да добавя към инструмента възможност да добавя времеви гапове - за тези дни и за събота/неделя, тъй като иначе, когато започна да наслагвам слоевете с астрологичната динамика - PSRL, например - ще има загуба на информация за тези дни.

15: MyAstroData Finance: добавих candlestick графика, остана само линейната с избор на O/C/L/H цена; изборът на тип графика се пази в localStorage. Има вече индикация за цена, остана да довърша започнатата за времето + инфо tooltip-а за конкретния бар: DJIA View.

14: MyAstroData Finance: добавих възможност за изчертаване с два клика на тренд линии в DJIA View.
Във vlkomarov.info добавих Minify.

11-13: Дребни промени по клиентски сайтове. Обща навигационна лента в хедъра на личните сайтове.

09-10: MyAstroData Finance: работя по визуализиране на ценовите нива и визуализиране на LI индикаторите, ползвам daily DJIA база данни от 02.01.1920 до днес: DJIA View. На 10-ти вече имах базата данни, bar графика визуализация за DJIA със семпла навигация и визуализация на LI/S. Трябва да добавя candlestick графика и линейна с избор на O/C/L/H цена; да добавя grid и индикация за време и цена. Общо взето JavaScript/Canvas частта трябва да се оптимизира и донапише.

05-08: MyAstroData Finance: генерирах база данни за Long's Indicator ( LI/S - LI/G ) за периода 1920-2020 и написах малко бележки върху тази 100-годишна статистика: 24H stats.

01-04: Разделът Mузика е наполовина готов, остава да направя преглед по категории и търсене.