Market timing: LI a.k.a Long’s Indicator

Миналата година в страницата за Финансова астрология и технически анализ дадох адаптация на един от методите на Jeanne Long. Тя посочва, че има определени зони, които са изчислими и характерното за тези зони е, че когато планетите преминават през тях вероятността за обръщане на тренда е по-голяма. Това не се отнася за конкретен пазар, а за всички, защото съoтветната планетарна динамика е обща. Зоните де факто са градуси от еклиптиката; някои градуси са с по-голяма тежест от други и т.н. Така или иначе няма да навлизам в подробности за метода, само да илюстрирам ползваемостта му.

Пикове при LI/S и съответстващи пазарни дъна и върхове
Пикове при LI/S и съответстващи пазарни дъна и върхове

Вж. оригиналната графика >

Така, както е описан от Jeanne Long методът е от полза основно за астролозите. Но малка част от трейдърите са и астролози, така че реших да въведа някои промени, като по същество запазя основното послание.

Първо нарекох модификацията Long’s Indicator или съкратено LI ( индикатор на Long ). След това, в зависимост от скоростта на движение на сигнификаторите обособих няколко групи: Short Term, Middle Term и т.н. Например, бързите сигнификатори като Слънцето, Меркурий и Венера, които движейки се със средна скорост около градус на ден, престояват в коментираните зони само два до три дена, дават флуктуациите в тренда от по-нисък порядък, разбирай 4H или Daily. Тази група е кръстена – логично – LI/S или с други думи Long’s Indicator for Short Term Trend Reversals.

Индикаторът LI/S за съответния ден е със стойност от 0 до 8.75. В дните, в които имаме пик, т.е стойност близка или над средната ( ~ или >= 4 ) и ако имаме и други астрологични – или технически/вълнови – аргументи, които да подкрепят предположението ни, можем да очакваме поне краткосрочно обръщане на тренда.

Индикаторът не се използва самостоятелно, а в съчетание с други инструменти. Аз го разглеждам по-скоро като подсказка или като нещо, даващо допълнителна тежест, която да наклони везните към предположението ми, че трендът ще обръща, направено обаче на база по-точни инструменти за market timing.

На графиката горе се вижда DJIA на дневна база от юли до октомври тази година; под ценовата графика е графиката на LI/S. Макар и съвпадението да не е до ден +/- 1 ден, все пак вижте сивите линии, които съм добавил.. от съответните дъна/върхове спрямо пиковите при LI/S.

Post factum се вижда, че достатъчно често завишените стойности на LI/S са близо до образуването на ясно видими пазарни дъна/върхове.

На всички, които се интересуват от финансова астрология горещо препоръчвам да прочетат всичко от Jeanne Long, което успеят да намерят.