ТЕС за всичко

Стигнах до глава 14 на “Овладей силата на ТЕС” на Патриша Карингтънвж. ТЕС ресурси – книги -, “Пробвайте ТЕС за почти всичко”. И заедно с впечатлението от филма “ТЕС – опитай я за всичко” това затвърждава представата, че Техниката за емоционална свобода може да се ползва наистина за почти всичко.

4 от 12-те точки, които се стимулират при изпълнение на ТЕС
4 от 12-те точки, които се стимулират при изпълнение на ТЕС

Сравнявам техниката с това, което знам за Невро-лингвистичното програмиране ( NLP ) и я намирам за по-лесна за приложение, за по-широк кръг проблеми. Разбира се, последното може да се дължи на факта, че не познавам достатъчно добре самото НЛП. Това всъщност не е толкова важно. Съждението няма тежест на затвърдено мнение, а е просто гледната точка, която имам  в текущия момент, след няколко месеца ежедневно ползване на ТЕС.

Разбира се, в момента аз я ползвам основно за справяне с паническото си разстройствовж. Два месеца с ТЕС. Но имам идея постепенно да я интегрирам най-малкото в тези области:

Спекулативна търговия. Казват, че ТЕС е добър метод за промяна на вредни и създаване на нови, положителни навици. Че можеш да работиш за засилване на положителни черти като търпение, постоянство, смелост ( справяне със страховете ) и т.н. ТЕС, съчетана с цветотерапията по Бахвж. Бах есенции за трейдъри – ми се струва превъзходен избор, който възнамерявам съвсем скоро да изпробвам. И след това, естествено, ще споделя впечатления.

Създаване на нови навици. Дефинирам го така общо, но всъщност си мисля за нещо съвсем конкретно. Ето, стартирах този блог на 24.09 – преди около месец – и с малки изключения като това *, всеки ден в блога има поне един нов пост. За мен това е вълнуващо откритие – да установя, че за разлика от близкото минало имам спокойствието и вдъхновението да си подредя и изложа мислите в четивна форма, с постоянство и.. да, постоянство е ключовата дума. Аз съм повече бегач на къси разстояния – мога да седна и да напиша 20-30 страници за няколко дена, но после може да минат месеци докато се наканя да го направя отново. Затова и четирите книги, които като идеи и до голяма част и като съдържание са ми от години в главата, все още не са видели бял свят. Щом обаче мога да пиша по няколко параграфа всеки ден, какъв всъщност е проблемът да пиша по още няколко за първата книга, после втората и т.н. Ето и за това искам да изпробвам ТЕС. И това е заложено като критерий още юли месец – вж. Два месеца с ТЕС, FB постът от 28.07, точка 2.

Нови спомени. Къде на шега, къде – не съвсем, бих се радвал, ако някой ден се събудя с нова самоличност и нови спомени, защо не и директно на нова планета. Отвлечен от извънземни. Шегичка. Всъщност не се налага, защото силата на ТЕС е в това, че можеш да хванеш един спомен, да работиш с него и да му извадиш отровното жило. Споменът си остава там, просто вече не е гнетящ и не изсмуква жизнената ти енергия. След това работиш с втори, трети, десети, стотен и т.н. Спомените могат да се групират по какви ли не критерии.. изобщо, както му е удобно на всеки. Хубавото в цялата работа е лавинообразния ефект, който – както казват – се получава в даден момент. Например, имате 300 негативни спомена за дадена тема, преработвате 30 или 60 и изведнъж с радост установявате, че останалите вече не тежат и не ви гнетят. Аз искам да пробвам това с всички тези негативни спомени от отношенията ми – и липсата на такива – с жените. Първо ще трябва да се преборя с една огромна вътрешна съпротива, която все още крещи с пълна сила “Луд ли си, смяташ, че жените си заслужават това усилие!?”, но когато и ако го направя, ще започна един по един да чистя всичката чернилка, натрупана покрай Ева, ябълката, змията и всичко, свързано с тези трите.

Дори си взех отделен тефтер.. може би твърде малък :)
Дори си взех отделен тефтер.. може би твърде малък :)

Това са моите идеи за работа с ТЕС – извън текущата, вече почти три месеца, работа с паническото разстройство — пиша този пост най-вече, за да ви подбудя да помислите дали и вие не бихте могли да ползвате ТЕС за себе си в някаква област. Кръгът на приложение на метода е наистина, наистина широк, лесно се усвоява, лесно се прилага дори и от деца.. значи? Който не е опитал, той не е успял.

* Това е постът за събота, 20.10, но го записвам на 22.10.