Планетарни линии на подкрепа и съпротива

Вече споменах PSRL – Planetary Support & Resistance Line(s) / Планетарни линии на подкрепа и съпротива – в друг пост, но този път искам да ви ги покажа нагледно. Както казват, една картинка струва повече от хиляди думи.

Първото, което ще уточним е, че на приложените четири графики черната назъбена линия е очевидно цената – цена CLOSE на 1H времева рамка. Пиша поста в петък по обед, така че се вижда общо взето цялото движение за последната седмица, 05-09.11.

Самите PSRL са с различни цветове и второто нещо, което трябва да уточним е, че има различни методи за тяхното изчисление, т.е има различни видове, както и вариации на един и същи вид. За методиката на изчисление ще бъде посветен може би отделен пост. Достатъчно е да се знае, че в конкретния случай линиите са разчертани по метода на Jeanne Long.

Третото нещо, което трябва да уточним е, че като повечето инструменти на финансовата астрология и този не се използва самостоятелно. В крайна сметка тези линии представляват само нива на подкрепа и съпротива, т.е дават потенциални нива на пречупване на тренда, но само по ординатата, оста Y, цената. Трябва ни поне още един инструмент, който да ни дава подобна информация и за потенциалното място на реверсия по абсцисата, оста X.. да кажем някой от market timing инструментите на финансовата астрология, Fibonacci отношения в контекста на времето или нещо друго. Както и някакъв pattern recognition инструмент като вълновата теория на Елиът, EWT, който да ни подскаже дали моделът е завършен – например, дали имаме завършена корекция или импулс -, за да преценим какво да правим.

И още нещо, четвърто, тези линии са по-ценни от подобните линии на подкрепа и съпротива, които получаваме от конвенционалния технически анализ. Защо? Защото една пълзяща средна ( moving average, MA ) е функция на цената, т.е трябва да имаме налична ценова информация, за да я разчертаем. Те са тренд-следващ инструмент и можем да ги ползваме за потвърждение на решението си за buy/sell/exit. Докато една PSRL може да бъде изчислена за който искате момент във времето. Разбира се, ако питате къде ще е Pluto PSRL след година на същата дата това може да се изчисли без проблем, но няма да има особена практическа стойност. Ако обаче, например, виждаме, че сме във вълна 5 да кажем и очакваме скоро трендът да обърне и да започне корекцията, информацията че наблизо се намира някоя от планетарните линии е доста полезна.

Темата за тези линии на подкрепа и съпротива е сама по себе си за отделна книга, а не малък блог-пост. Така че спирам дотук и започвам да коментирам конкретни примери.

Графиките са от един инструмент, който програмирах през 2011.. беше доста време публично и безплатно достъпен, но както знаете може би.. вече не е. Вероятно ще го има в някакъв вариант в бъдеще в MyAstroData.BIZ.

Започваме с USD/CHF. 1H, CLOSE, 05-09.11.2012, Графика HQ:

USD/CHF PSRL, 09.11.2012
USD/CHF PSRL, 09.11.2012

По принцип ги наричам линии, но в интерес на истината и практическото приложение това са по-скоро зони. Колкото по-бавна е планетата, на която съответстват толкова по-широка е зоната и толкова по-силна е подкрепата/съпротивата, която упражняват.

На тази графика искам да обърнете внимание как цената се заиграва вторник/сряда с Mars PSRL ( червената линия ): тест, пробив, преминаване откъм южната страна, залепва за нея и се движи леко на север, тръгва леко на юг, връща се още веднъж за последен тест на линията, този път от южната и страна и след това “отлепва” и “пада”, привлечена е от по-силната Saturn PSRL ( зелената линия ). Как отскача от нея и все пак следващите дни се движи близо до нея, без да може да “избяга” много на север.

Можете да си представите тези линии / зони като магнити. Когато цената се доближи до тях, тя залепва за съответната линия. И се движи по нея известно време. После идва някакво астрологично събитие, което действа като “раздрусване на дървото”.. PSRL са като клони.. и ако “раздрусването” е достатъчно силно, цената “отлепва”, “отскача”, бива привлечена в друга зона. Представлява изключителен опит да наблюдавате тази динамика седмица след седмица, защото така се изгражда един фин усет как цената навигира между тези “магнитни зони”.

Да видим сега друга Fx двойка: NZD/USD. 1H, CLOSE, 05-09.11.2012, Графика HQ:

NZD/USD PSRL, 09.11.2012
NZD/USD PSRL, 09.11.2012

Единствената линия тази седмица, която е на пътя на цената е Sun PSRL. Тъй като Слънцето е бърз сигнификатор със скорост около градус за ден, неговата зона не представлява кой знае каква подкрепа/съпротива за цената на по-големите времеви рамки. Въпреки това отбележете как цената на кивито пада рязко на юг и как движението бива забавено – но не и спряно – точно върху и под, т.е близо до Sun PSRL.

Може да се види интеракцията и на озито със същата планетарна линия.

AUD/USD. 1H, CLOSE, 05-09.11.2012, Графика HQ:

AUD/USD PSRL, 09.11.2012
AUD/USD PSRL, 09.11.2012

Просто вижте как цената се заиграва с линията / зоната. Изкачва се на север по нея, внимателно проследете как минава от едната и другата и страна. Накрая линията “изпуска” цената и тя започва да се движи в range. Ще дойде съответното астрологично събитие, което ще я засили в определена посока и там тя ще бъде “хваната” от друга линия / зона.

И последната графика показва още един аспект: движението в планетарен канал.

USD/CAD. 1H, CLOSE, 05-09.11.2012, Графика HQ:

CAD/USD PSRL, 09.11.2012
CAD/USD PSRL, 09.11.2012

Цената се движи между Uranus PSRL ( синята линия на север ) и Jupiter PSRL ( южната по-полегата линия на юг ) – за момента не е тествала нито една от двете, но вероятно и това ще се случи. Тази седмица се е заиграла – днес – само със слабата линия на Меркурий. Който, бидейки в момента ретрограден, дава тази извивка, която виждате на графиката.

С това засега ще приключим коментирането на този инструмент на финансовата астрология.