Бюлетин и TiBby – две от целите за 2013

Искам да ви представя накратко две от целите, които съм заложил за 2013. Тези двете касаят не само мен, но и други хора, та затова.

Едната е относно списването на бюлетин с прогнози – финансова астрология – за трейдъри. Другата е относно формата, в който искам да гo представя тази година.

История, 2012

Миналата година, от януари ( 20.12.2011 ) до края на април 2012 списвах седмичен астрологичен бюлетин. Бюлетинът съдържаше прогнози за DJIA/S&P500, златото, среброто, петрола и малко по-късно и за EUR/USD. А в няколко броя имаше прогнози относно някои акции, APPL. Обемът беше 10-15 страници; абонатите го получаваха в събота или най-късно в неделя вечерта. Прогнозите бяха относно ключови дати – обръщане на тренда – при съответните инструменти, като всяка прогноза беше достатъчно подробно обяснена, т.е бюлетинът беше и вид дистанционно, задочно обучение, което се случваше в рамките на тези четири месеца. След като седмицата изтечеше и в съответния бюлетин вече нямаше актуални падежни дати, качвах бюлетина на www.myastrodata.biz и той беше абсолютно свободно, публично достъпен.

От разговорите с няколкото абоната съдя, че бюлетинът изпълни своята цел – и като средство за обучение, и като средство за печелене на пари. Мисля, че абонатите останаха доволни – те могат да споделят, ако искат, в коментарите.. Наложи се да прекратя списването, защото бюлетинът се оказа, че не може да изплати дори отделеното му време, камо ли да донесе печалба, която да бъде инвестирана в разработването на www.myastrodata.biz. При 15 лв за час труд, за четирите месеца стойността на бюлетина беше малко над 800 лв при приходи от точно 185 лв.

Целта, 2013

Декември се замислих дали да не опитам отново. Бюлетинът беше анонсиран – с променен формат и обогатена кошница от инструменти – отново в страницата за финансова астрология и технически анализ във Facebook. Макар че и това не би изплатило вложения труд – който смятам, че ще бъде около 30-50 часа на месец в началото, все пак.. за да се започне отнякъде, казах, че търся поне 10 човека. За момента желаещите са 5-6 максимум, т.е бюлетинът явно ще чака отново по-добри времена, но това все пак е по-добре от тримата постоянни абонати от миналогодишното издание.

В крайна сметка може би подобен род услуга изобщо не става за българския пазар, не знам, времето ще покаже.

Идеята за бюлетина

Бюлетинът този път е месечно, не седмично издание.

Първото подобрение е утроения обем на разглежданите инструменти ( цената е същата, 15 лв на месец ):

Седем основни валутни двойки: EUR/USD, GBP/USD, AUD/USD, NZD/USD, USD/CHF, USD/CAD, USD/JPY.
Злато, сребро и петрол, като миналата година: XAU/USD, XAG/USD, USOIL.
Основните американски, някои европейски и японският индекси, CFDs: US30, SPX500, NAS100, EUSTX50, UK100, GER30, FRA40, JPN225.

Общо 18 инструмента.

Следващата промяна е в самото съдържание. Бюлетинът ще служи вече единствено и само на прогностиката, т.е ще съдържа само дати, ключови за дадения инструмент, евентуално с кратка бележка. Една референтна таблица, която да показва на кои инструменти да обърне внимание трейдърът по време на съответната сесия ( времевият толеранс е същия, +/- 1 ден ). Бърз поглед сутринта и е ясно кои табове ще бъдат наблюдавани по-зорко.

Частта, свързана с обучението за финансова астрология е вече нещо отделно от бюлетина:  например, книгата “Въведение във финансовата астрология”, която също е цел за 2013 и абонаментът за която, който ви дава ОТСТЪПКА от цената, е вече достъпен през www.myastrodata.biz ).

Точността на прогнозите

Разбира се, първият въпрос, който съвсем логично се повдига при предлагането на подобна услуга, е доколко точни са прогнозите?

Опитът ми с миналогодишното издание показа, че методите, стоящи зад прогнозите – “Балансиране на времето” по Микула-Ган и разбирането (ми) за конкретни планетарни цикли – даваха 80%-85% точност. Казвам 6 март 2012, индексите обръщат на 6 март 2012 ( 6 март беше дъно ). Казвам 20 декември 2011, индексите обръщат на 19 декември с отчетливо силна сесия на 20 декември 2011 ( 19 декември беше дъно ).

НО! Разбира се, има едно “но”.

Всеки би могъл – и с право – да оспори моята преценка за точността на дадена прогноза. Затова се налага една съществена промяна. И тук идва ред да си поговорим за TiBby!

TiBby
TiBby

TiBby

Ще ви представя Тиби в утрешната втора част. Тиби е замислен като бот, който ще върши цялата мръсна работа – разбирай всички сметки – и после ще има грижата да представи на потребителя, тестващ стратегията в приятен за окото и даващ богата информация графичен вид, таблици, графики, крива на доходността и т.н. Ще ви разкажа за това утре.

Трябва да имате предвид следното. Дори да правя по една прогноза за инструмент на седмица или да кажем 4 на месец.. това, умножено по 18 и по 12 дава общ брой от 864 прогнози за година. Това не е малко число. Ако трябва да гледате всяка една и да правите сметки за Stop Loss и Take Profit нивата и т.н., акъла ще ви се вземе. На мен също при условие, че трябва и искам да изляза с някаква статистика за точността на услугата.

Така че Tibby си е просто задължителна част от новото ми виждане за формата, в която искам да предлагам услугата.

Друго. Има известни финансови астролози – като Реймънд Меримън, Тим Бост и други -, които предлагат разнообразни информационни услуги, подобни на този бюлетин. Никой от тях обаче – като част от тази услуга – не предлага нито безплатно demo, нито детайлна статистика, да не говорим пък за такава, генерирана от проиграване на различни сценарии при зададени от потребителя R/M management настройки!

Така че – доколкото ми е известно – TiBby ще бъде първия подобен астро бот. Ще научите повече за ( идеята за ) него във втората част.