Какво ценя в себе си и какво търся в другите

НЯКОИ КАЧЕСТВА, по-важните, КОИТО НАИСТИНА ЦЕНЯ:

1. В себе си – доколкото ги имам; където ги нямам в достатъчна степен – работя по въпроса; дал съм си оценка от 0 до 10
2. Които бих искал другите да разпознават в мен **
3. Които аз имам предвид при срещата си с другите – хората, които ги имат в достатъчна степен са ми role model и са хора, които уважавам; хората, които ги нямат в достатъчна степен и не дават индикации да работят за това да ги имат в някакъв момент, не ме интересуват и гледам да не се задържат в близкия ми кръг

Самоуважението се гради върху съчетанието между личната оценка и оценката, която ти дава обкръжението за съответното качество. Ако моята оценка за “постоянство” е 7/10, а хората казват, че съм непостоянен има /поне/ два сценария. Ако оценката идва от хора, които не ме познават, което е в да кажем 70-80% от случаите – показвам им среден и да ходят да се гръмнат, обикновено това са просто проекции на тяхната липса на съответното качество. Ако оценката идва от role model, mentor, coach – имам работа да върша. Обикновено най-стойностна оценка е тази, която не е поискана директно. Трябва да издразниш някого, да го изкараш поне за малко от зоната му на комфорт – тогава обикновено получаваш най-ценната оценка. Хората са лесно манипулируеми, а и обикновено се мислят за много умни – така че това не е трудна задача.. да разбереш какво другите наистина мислят за теб. Не трябва да разчиташ само на самооценката си, нито пък на чуждата оценка; трябва да разчиташ на баланса между двете.

Самоуважението е основа за психично здраве. По-света се разхождат достатъчно луди. Не е добра идея да добавям още тежест към тази бройка.

Това са и качества, които смятам дефинират един човек като подходящ да бъде лидер. Това са качества, които бих искал да разпознават в мен **.

Защо ми е да съм лидер? Защото живеем в социален организъм, който постоянно се нуждае от промяна. Промяната се случва покрай дейността на хора, които са лидери. Лидер е човек, който щом си отвори устата хората го слушат и му имат доверие. На мен в момента в много отношения хората нито ми се доверяват, нито ме слушат. Т.е не съм лидер в достатъчна степен. А ако не си лидер и не водиш, си путка и теб те водят. Говорихме за самоуважението и психичното здраве вече, нали?

1. Постоянство и търпение – 6/10
2. Океан от идеи – 8/10
3. Амбиция. Планиращ, цел-ориентиран, кауза-ориентиран, целенасочен, интензивен, маниакален, фокусиран – 9/10
4. Честност, прямота, откритост – 8/10
5. Щедрост, да бъдеш широко-скроен – 7/10
6. Вътрешно спокойствие – 4/10
7. Точност, time management – 6/10
8. Позитивен поглед – 7/10
9. Умение да мислиш – 8/10
10. Различност – 8/10
11. Мълчалива действеност – 4/10
12. Лоялност – 10/10

Средно: 7/10.

Допълнения/пояснения за някои от качествата:

1. Постоянство и търпение. Това е просто фундаментално! Оценката ми за това доколко съм постоянен е 8/9 от 10. Имам проблем с това да тръгна, защото съм муден, НО тръгна ли веднъж нямам спиране. Докато смятам, че идеята/каузата/целта си заслужава и планът няма нужда от промяна – нищо не ме спира да продължа години с дадено занимание. Проблемът обаче е с търпението – тук си давам оценка не повече от 4/10. Раздразнителен съм, импулсивен съм.. или с други думи неспокоен – вж. 6. Спокоен -, което пък ми пречи тук да си поставя исканата висока оценка. Постоянството ми е силно качество. Ако работя повече върху вътрешното си спокойствие – ще помогна и за търпението и тогава фундаментът ще е наистина солиден.

Примери:
– Нетърпението е причина No 1 за 11-те фалита, които съм разписал в периода август 2010 / зимата на 2011 беше първият, но той беше подготвен месеци преди това / до февруари 2014, когато беше последният. Постоянството пък е това, което ми помага да продължа. Няма никакво значение дали ще станат 13, 15, 21 фалита. Стига това да е в рамките на плана и обучението, няма проблем. Спекулата ще ми донесе рано или късно първия милион.
– Нетърпението ми пречи при тренирането. Хем знам, че резултатите няма да дойдат за месец-два, а за година-две, хем се нервя излишно, че още нямам нужната форма. Минали са само 10 месеца все пак, и 200 и малко тренировки. И пак постоянството е това, което спасява положението и тук.
– Нетърпението се намесва и в текущия ми проект с най-висок приоритет: Каяни. Искам вече да имам изграден екип. Хем по план първите смислени резултати ги чакам след година, хем искам на третия месец вече да ги имам. И пак постоянството е това, което ще ми помогне да си постигна в крайна сметка целта и тук.
– Нетърпението ми пречи при общуването с хората. Да не говорим за общуването с жените. Там трябва да имаш волско търпение да им изтърпиш всички простотии. Освен, ако не изглеждат като путки.. което лесно се установява.. уважавам мъжете, които могат да търпят жените.. примерно да ги изчакат 74 минути да се нагласят за излизане.. или да ги изчакат 38 минути след уречения час, ако закъсняват.. или да ги изчакат 321 минути да се напазаруват.. без да загубят вътрешното си спокойствие и вътрешно да ги разстрелват през 2-3 минути. Това не са мъже, това са свръхчовеци!

3. Амбиция. Тук съм много силен. Обикновено амбицията се смята за негативно качество, но това е, защото говорим за различен тип амбиция. В моя свят: АКО НЕ СИ ПЪРВИ СИ НИКОЙ! А аз не искам да съм никой! Говорихме си за лидерите и путките вече, нали? Горното обаче задължително бива допълнено с: Целта НЕ оправдава средствата + Обикновено единственият човек, с който си струва да се състезаваш си ти самият. Т.е аз не говоря за амбиция, която тъпче безогледно обкръжението, а точно обратното. Говоря за силното желание да се развиваш постоянно.. за да бъдеш лидер.. за да имаш власт да променяш обкръжението си.. защото хората ти имат доверие и те слушат.. за да може това обкръжение да е по-добро. Т.е един човек като мен смята, че е задължение да бъдеш лидер, то той е лидер не заради себе си, а заради света. Ако този тънък момент бъде схванат – амбиция вече не е мръсна дума.

Другото е, че ако искаш да се развиваш просто няма как да подминеш огромната и също толкова фундаментална област на целеполагането, планирането и методологията на успеха. Около мен е пълно с хора, с които периодично водя абсурдни разговори защо ми били виждаш ли всичките тия списъци, to-do-та, планирането, целите и т.н. Това било “прекалено”! Не можело ли било “просто да се отпусна и да си живея живота”? Тези хора са глупаци. Ако изобщо постигат нещо в живота, то е обикновено, защото Кармата – работа, която така или иначе вече са свършили по-рано – “късметлийската” ги поставя тук и там, където тези хора жънат лесно успех. Ако не полагаш усилия да се развиваш.. няма да се развиваш. Ако не се развиваш пък променящият се динамично свят ще те задмине. Тогава няма да си “първи”. Няма да си най-добрата възможна версия на собственото си Същество. Ще си средностатистическа путка. Не, няма да си лидер.

Когато ми казват, че съм прекалено фокусиран, направо “обсебен” от нещо знам, че съм на прав път. Защото мързеливите хора виждат в моята сериозна отдаденост заплаха, която рядко осъзнават. Ако я осъзнаваха щеше да е ясно, че не аз съм “обсебен”, а те са мързеливи и неспособни на нещо подобно. Кунг-фу-то им е слабо, но няма как да си го признаят. По-лесно е да кажат, че ти си побъркан. Ако едните бяха глупаци, тези пък са.. нерелевантни. Да се гръмнат. Продължаваш и не спираш да се обясняваш даже. ФОКУС. ФО-КУС! ЕФ ОУ КЕЙ Ю ЕС!

4. Честност, прямота, откритост. Лъжата е лъжа, е лъжа, е лъжа! Не е като да не съм лъгал, та това е, което прави това качество толкова важно за мен. И съм добър в това. Даже понякога повече от нужното. Може би ми трябва малко лицемерие.. оп, пардон, малко тактичност/дипломатичност няма да са ми излишни.

Имам един тест, с който преценявам хората как са тук. Има три теми, които НЕ са табу: секс, пари, смърт. Светът е пълен с пуритани и задръстени хора, няма нужда да добавям и към тази бройка още един. Ето ви още един тест. Напишете на лист хартия 20 пъти “цици, пенис, ебане”. Оставете го на бюрото така че колегите ви да го видят. После вижте как ще реагирате на техните.. хм, реакции. Това ще ви каже доста за вас. И доста за тях.

“Да” и “не” са перфектните отговори. И то, ако “да”-то е наистина “да” и “не”-то е наистина “не”. Моля ви се не бъдете путки! Поне покрай мен. И без това имам достатъчно проблеми и главоболия в опитите си да се разбера с т.нар. нежен пол. / Между другото, ако забелязвате никъде не поставям емотиконки – това е ваша задача този път. Бум. /

6. Вътрешно спокойствие. Бивш паникьор. Реално паническите атаки са минало, но това е 10-години период минало, което няма как да игнорирам. Това ми е слабо място. Категорично. Даже не знам дали 4/10 не е завишена оценка. Но не спирам да работя. И не е като да нямам резултати.

7. Точност, time management. Друго слабо място. Пак заради неспокойствието. По отношение на срещи и ангажименти съм точен. По отношение на дългосрочни ангажименти – такива, които изискват повече от седмица-две работа.. имам проблеми. Проблемът се нарича кофти планиране, надценяване каква работа за обем време мога да свърша сам. Нагърбвам се с толкова много задачи, че дръжката на кошницата не издържа и повечето изпопадат някъде по пътя. Решението тук е по-ефективно планиране. Това е.

8. Позитивен поглед. Любимо ми е, когато ме обвиняват, че съм “негативен”! Показват ми, че единственото, което виждат в мен е негативното. Което прави тях негативни хора. Мен ме прави трезв и незатварящ си очите пред проблемите. Позитивен не значи зареян, заблеян, летящ из облаците с розови очила. Когато има проблеми – а то има постоянно – те трябва да се посрещат директно и да се разрешават. Това обикновено е малка или голяма битка. Някой пуска кръв, на друг му пада зъб, фигуративно, понякога за да си позитивен in general се изисква да не си толкова “позитивен” за конкретния случай. Позитивен поглед означава да не губиш от погледа голямата картина и да знаеш това проблемно парче от пъзела къде му е мястото в нея. Ако изпадне или се размести – да го оправиш. Позитивен поглед означава да имаш вяра. В това съм силен.

9. Различност. Изгряващ Уран. FUCK AVERAGE! Нямам какво повече да добавя.

11. Мълчалива действеност – това означава по-малко говорене, повече действия. Това, което има значение са действията и резултатите. Думите са ала-бала. Е, аз като Близнак съм силен с думите. И, слава Богу, съм и доста действен. Обаче ФАКТЪТ, че болшинството от хората около мен не смятат, че ще успея за това или онова, означава, че ми нямат доверие; че не съм авторитет в техните очи; че резултатите ми все още са прекалено малки, за да тежат на място. Затова ми е слабо място, затова съм си дал 4/10. Аз да говоря няма да спра, защото: 2. Океан от идеи – 8/10 + 4. Честност, прямота, откритост – 8/10. Обаче в такъв случай действията трябва да бъдат още по-фокусирани, ефективни и даващи резултати. Най-дразнещото е разминаването между думи и дела, казано и сторено / резултата /. Дразни ме в другите, дразни ме и в мен. Бие ми по самоуважението. А вече говорихме за психичното здраве, путките и че ако искаш да живееш в по-добър свят.. трябва да си лидер, за да водиш другите в един по-добър свят.

Пример:
– Опитвам се да обясня на колеги в Каяни елементарните концепции за social proof, акселерация и т.н. Все едно говоря на стена. Защо? Защото в момента съм все още никой в Каяни. Нямам значими резултати. И дори и да съм на мнение, че съм прав за нещо си, това няма значение – те си казват: тази пешка тръгнала на мен царицата да обяснява откъде изгрява Слънцето. Пешката първо ще стане Офицер, Топ, Цар. Тогава другите сами ще дойдат да я питат. ТОГАВА ще дойде времето за говорене, преди това е време само за действане.
– Защо не говоря със случайни хора за антропософия, за астрология, или за хомеопатия, например? Защото в болшинството случаи е безсмислено. Разговорите са загуба на време – или потвърждават нещо, което вече знаеш; или са непродуктивни спорове с “професори” разни. Това губи време. Което е най-ужасното престъпление. Но когато ти си си работил и действал няколко десетилетия и си про.. и когато хората са си изминали нужния път, могат вече да формулират правилно въпросите си, имат съответното мислене и нагласа.. тогава идват, питат, отговоряш.. и думите ти вече имат значение и тежат. Иначе са просто думи.