Седмица първа – 103 място

И така, първата седмица от конкурса на Benchmark с demo account в MetaTrader 5 приключи. В момента съм на 103 място с +24% доходност. Класирането е достъпно в сайта на Benchmark.

Седмица 1 - 103 място
Седмица 1 – 103 място

Идеята на участието ми в състезанието беше да намаля рязко търгуването с реалния акаунт за сметка на безрисковия демо акаунт в конкурса – заради критичния период, за който говорихме в поста за ретроградния Меркурий. Поне за момента това не ми се получава. Отделям повече внимание на реалния акаунт, а в конкурса фигурирам малко по между другото. Това се отразява и на резултата: имам една солидна загуба от една сделка с S&P500, която почти изтри печалбата от първите дни. След това я наваксах, но все пак можеше да мина и без нея – беше резултат на разсейване и леко стряскане от моментния минус. Както и да е. 103 място е много добра позиция във временното класиране и сега ще обясня защо.

MetaTrader 5 Report
MetaTrader 5 Report

Вж. графиката в реален размер >

За участие в конкурса са регистрирани общо 704 участника. От тях само 176 или 25% са с положителен баланс в края на първата седмица. Едни 197 участника или 28% изобщо не са се включили още в надпреварата, а други 217 или 31% са с отрицателен баланс > -50%, т.е загубили са повече от половината от началния капитал от 10 000 лева. С други думи едни 59% не ги броя или оставаме 289 –  така 103 място изглежда всъщност много добре.

Нещо друго. В подобни конкурси се играе принципно all-in. Печелиш много или губиш всичко. Tова няма много, да не кажа нищо общо с търгуването с реални пари. Двама от участниците, които първата седмица бяха в челната седмица и бяха умножили по няколко пъти тези 10К, в края на седмицата са с -40% и -87% баланс.

Моята стратегия е първо, да изкарам до края на конкурса с какъвто и да е положителен баланс. Едва след това ще се интересувам към края на конкурса дали мога да се позиционирам в челните 50, да кажем. Периодът е критичен ( до 27.11, конкурсът приключва на 30.11 ), изненади ще има доста, идват две затъмнения, пазарите ще бъдат доста волатилни, така че целта – както винаги – е първо да оцелееш и едва след това да видиш докъде ще успееш да доплуваш.

Сделките в конкурса тази седмица бяха малко хаотично позиционирани, по-скоро инстинктивно, отколкото като следствие от детайлен анализ. Такъв обаче правих за реалния акаунт, където търгувам с малко по-различна кошница инструменти. Там резултатът за седмицата е +30% ( 29.97 ), което е също много добър резултат. Като се има предвид, че по време на предишни ретроградни примки на Меркурий съм разписвал фалити..