2017 – равносметка

Равносметка за 2017 в едно изречение: пореден фалит и връщане в затвора; завършен ръкопис на първата* ми книга; все още дебел, все още беден, все още нехаресван, но за сметка на това все по-тъп :)

* Всъщност е втората, но ще е първата издадена. Ръкописът на “Въведение във финансовата астрология”, том I стои на 2/3 написан още от 2013 и поради липса на достатъчно търсене и интерес целият (под)проект MyAstroData.biz стои на пауза. Ръкописът на “Приложна комарология”, първоначално “Астрология за мислещи хора” е завършен и книгата би трябвало да види бял свят в началото на 2018 [2023: публикувана е със свободен достъп в сайта: vlkomarov.info/books/01.]. Пак ще е затваряне на пари и малко безсмислен напън, но е обещан край, така че въпреки всичко ще я бъде.

Не съм писал тук последните три години. Като изключим един кратък пост от април 2015 за моя Facebook страница, която вече не съществува. Така или иначе една не малка част от статиите са с (вече тотално) остаряло съдържание и ще си заминат, а вероятно и целият блог ще бъде рестартиртан в някакъв момент следващата година.

Например, преди години (2012), когато все още вярвах, че ще мога да се разбера поне с една жена, бях написал една поредица от три статии “Искам среща!”, която се радва на известна популярност. Хората ми пишат, звънят и т.н. А аз много отдавна съм на друга планета, и нито срещи търся, нито имам особена търпимост вече към женските лиготии и театри.. всъщност правилото е, че колкото по-малко контакт (романтично и интимно оцветен имам предвид) имам с т.нар. нежен пол, толкова по-спокоен и здрав живот имам. Последните години, от февруари 2014 насам го доказаха, съответно правилото се утвърди. Та така :)

2017 беше поредна неуспешна година, т.е всичко е точно.

Някои кофти неща, които се случиха:

Пореден провален предприемачески опит, опит да изляза от ролята на служител на заплата и да вляза в ролята на разпореждащ се с времето си собственик на личен бизнес. Фалит. Пореден некоректен наемодател – октомври смених квартирата -, което ме вкара още по-дълбоко в финансова яма. Не направих добра сделка юли месец с новата фирма, за която работя. Здравословните проблеми са си тук, както обикновено. Не успях да издам книгата, която беше планирана още за януари. И други неща се случиха, но това е едрия шрих.

Повечето от тези проблеми: фалита, не-достатъчно-добре платената работа, квартирата (и новата, която се наложи да намеря експресно, за седмица и на изключително стеснен пазар, без особен избор, в определено неподходящ време, не по мое желание.. и тя не е ОК) и т.н., всичко това е поправимо и ми седи като задачки-закачки за 2018.

За сметка на това, макар че както си му е реда по-голямата част от плановете се провалиха, едни 10%, примерно, от планираното си ги случих като пич и си ги записвам в графа някои хубави неща от 2017:

Тренирането си въри по план. В момента съм “дебел”, но за сметка на това тази година направих отново добър силов прогрес, плюс имам най-накрая LBM (Lean Body Mass) над 85 кг. Следващата година – на 11.01.2018 започва да тече петата -, която е последна от първите пет планирани години, просто трябва отново да смъкна процента мазнини до около 10% (2015 стигнах до 12%), за да види бял свят всичкото изработено като мускулна маса, релеф, венозен рисунък и т.н., както си му е реда :)

Ученето, както обикновено си ми спори. Тази година прочетох 54 книги, 1/3 до 1/2 от които са пре-прочит, останалите са нови заглавия. В страници това са 10 000. Основните теми, както обикновено са антропософия, астрология, малко психология, спорт, бизнес най-общо казано. Два автора на фокус (прочит на цялостно творчество тази и следващите години): Сергей О. Прокофиев, над 50 книги, прочетох или препрочетох тази година 12+; Вили О. Зухер, 10 + 1 книги, прочетох 2.

Отделно са не-книжните източници, статии, аудио книги и т.н. Видео курсове: 70, около 200 часа. От май месец и особено интензивно от октомври насам отделям време на Pliralsight, който е ресурс за IT специалисти. През видео обучения си преговорих неща, които са ми нужни като web developer. HTML/CSS, JavaScript, jQuery, Agile/Scrum, MySQL. Сега преговарям AngularJS. След това фокусът 2018 ще е върху преговор на PHP, както и нови неща: Angular, React, Node.js, etc.

Завърших ръкописа на “Приложна комарология”. Като си стъпя на краката финансово и имам излишни пари за затваряне ще я издам в някакъв мимален (100 бройки макс) тираж в някакъв момент през 2018, надявам се по в началото за да мога да приключа.

Приключването тече всъщност от известно време. То е приключване на напъните ми да дам на бг аудитория нещо на тема астрология. Предвид, че това, което имам предвид като казвам “астрология” не е това, което се разбира от повечето хора като чуят тази дума и съответно не е това, което се търси. И да имам някакъв бизнес, който да ме издържа на тази основа. Това се оказа пясъчна кула, която отново и отново се опитвах да изградя в периода от 2008/2010 до 2016/2017, и в крайна сметка се отказах (Слава Богу!, най-накрая.. баси тъпото и упорито парче) :)

От декември 2015 до юни 2017, 18 месеца, имах една FB страница, която към есента на 2016 беше приютила малко над 11 000 човечета, уж интересуващи се от астрология. Идеята на страницата беше да предложи сериозна астрология – под формата отначало на безплатна информация, по-късно на платени обучения. Отделях средно по около 10 часа на седмица за подготовка на визиите на постовете, самото написване и редактиране на постовете; пролетта на 2016 пробвах и варианта с Live сесии. Не е като да не и отделих време (това беше общо взето основното ми занимание 2016 и 2017 до юни, освен ходенето на работа и тренирането: ставане в пет, тренировка в 7, после на работа, вечерта работа по страницата; уикендите – същото, без ходенето на работа). Записах се и изкарах курсове към Beyond Academy за Facebook marketing, copywriting, реклама и т.н. Т.е или ги правиш нещата сериозно и колкото се може по-близо до професионално, или не ги правиш. Към тези 1 000+, платени за обучения, прибавям и едни около 1 500 долара за рекламни кампании. Така че и време, и пари – отделих. Сърце и душа – също.

В крайна сметка първоначалната идея беше да направя едногодишен видео (онлайн т.е) курс за въведение в астрологията. 52 урока с допълнения и възможност да се задават въпроси, и т.н., и т.н. Цена: 333 лв. Което е около 1/3 от това, което иначе – поне в София – би платил някой за offline обучение. Тази идея се наложи да я пренапиша в нещо не толкова мащабно и ангажиращо аудиторията. Предложих да е пак въвеждащ курс, но 10 часа, т.е “уикенд” формат. 49 лв. Пак вял интерес. Заеби човек и тази идея. В крайна сметка смъкнах летвата до най-ниското ниво, което съвестта ми позволяваше – все пак да дадеш казачествено съдържание със сериозното отношение към материята. Направих 3 лекции, първата два часа, другите по около час. 15 лв/лекция. От тези 11К около 40-50 човека се заинтересоваха. За тях имаше отделна FB група за дискусии. И общо взето постепенно и някак логично целият ми начален ентусиазъм и мащабно желание се изпариха. А и фалирах (от есента на 2016 за 9 месеца бях и безработен, с идеята да се фокусирам върху всичко това.. баси тъпака, хаха, сега си давам сметка наистина.. какво съм си мислел?!). Така че след като декември 2016 една бг-мама-подобна клика дами в страницата ме оплюха как съм я бил списвал страницата и след като т.нар. фенове не видях да им опонират.. продължаваме през цялото време да плуваме в атмосфера на вяло отношение и пасивност.. реших, че няма да я бъде тази работа. Постепенно приключих с проекта. 24 юни – край на страницата. По-късно септември приключих и с групата. А от сега, декември, реално нямам и FB вече, т.е приключих и с FB. Което пък е просто една стъпка от по-голям план изобщо за постепенно оттегляне от активност в онлайн пространството.

Може да се каже, че основната тема на 2017 беше това: ПРИКЛЮЧВАНЕ.

Колкото за книгата, която ми се искаше да е вече излязла – първоначалната идея беше за януари – за да съм приключил нацяло с FB (идеята за нея се роди в хода на развиване на страницата и е писана за тамошната аудитория), ето и за нея малко цифри и факти.

Имах една серия постове лятото на 2016. Базови астрологични концепции. Много основополагащи неща, които по ред причини липсват, просто липсват, в обичайната астрологична литература и обучения. След това октомври реших да ги претворя тези логично и последователно развивани постове в глави от книга. Анонсът за “Астрология за мислещи хора” беше в средата на октомври, пуснах реклама, почти 1 000 човека казаха давай, действай. Действах, написах първите глави, публикувах фрагменти от тях в страницата и.. ами пак сме там: тишина, няма реакция, вяло отношение, пасивност. Дали ще е с 1 или с 10 000 жени.. така и не се научих да приемам пасивността, пасивното отношение просто ме убива. Още тогава, от първоначалната (липсваща) реакция разбрах, че и тази идея ще умре. В смисъл хората, които четоха първоначалния ръкопис я харесаха книгата. Аз знам, че тя ще си намери своите 10-20 сериозни читателя. Но това е на светлинни години от това, което трябва да е. 5-10 човека промяна НЕ правят. Та както и да е, от октомври до юни за книгата се записаха около 50 от тези 11 000 в страницата, и онези 1 000, които казаха: давай, пиши, искаме я. Това е проблема със т.нар “социални” медии. Те са един голям блъф. Но това е друга тема. В мейл листа с абонатите имам около 80 мейла, 30-на приятели и онези 50 човека от страницата. Т.е 15-20-30 човека реално закупуващи я. Ще разпратя бройки на по окръжните библиотеки и ще оставя още 10-20-30 книги буфер. Това е. 100 бройки, издавам и забравям. Първо трябва да намеря редактор и корекор, издател има отдавна уговорен. И всъщност преди това ще трябва да отделя точки: 200 е корицата, вероятно няколкостотин ще е редакцията, не знам още, точки и за коректора, и около 500-600 (за 100 броя) за издателя. Това ще е една от важните и първите задачи за довършване за 2018. За да мога след това да продължа със задачите за самата 2018..

И ако за 2017 основната тема беше приключването, то основната поука, която си вземам от годината е:

Недей, не бива, не е добра идея, да отделяш време и какъвто и да било вид ресурси за аудитория – от 11 000 непознати в страницата или 500+ прЕателя в личния профил -, която систематично те игнорира и не те забелязва. Приключи и продължи. Животът е твърде кратък за да го пропиляваш в безсмислени контакти и вяла комуникация.

В този смисъл, сещам се за още едно положително събитие от 2017: груповата дискусионна работа в няколко тесни кръга, която възобнових т.г. Заслужава си да говориш само с хора.. с които си заслужава да говориш :D

Това е. 07:42. Час и половина похабени :) Сега – на работа. Към офиса. Робе! :D

Приложна комарология